marți, 24 ianuarie 2017

”Thank you and Good night, Mister Churchill !”

În timpul celui de-al doilea război mondial, Winston Churchill a ştiut să mobilizeze toate resursele umane şi materiale ale Imperiului, dar şi ale Aliaţilor, pentru a conduce ţara la victoria finală împotriva nazismului în 1945.
Era omul momentului... nu a fost un vizionar, a avut multe defecte, dar acestea l-au ajutat sa castige razboiul. Era antipatizat, oamenii nu aveau incredere in el. Momentul de marete din 1940 a facut din Churchill un mare erou politic, un personaj minunat cu o lipsa de viziune greu de inteles. Totusi, el a fost înfrânt în alegerile parlamentare britanice din iulie 1945 de laburiştii lui Clement Atlee, Winston Churchill, buldogul englez care suferea de psihoză maniaco-depresivă, având adesea mari fluctuaţii ale dispoziţiei, de la depresii severe şi dese, până la răbufniri de energie şi randament genial, nu a fost preferat de englezii nerecunoscatori, desi era eroul lor. Așa ca i-au spus.. Îți mulțumim li Noapte bună, D-le Churchill...

Noaptea infamiei...
Cabinetul britanic nu a fost alarmat deloc atunci cand Uniunea Sovietica a invadat Polonia. Britanicii au rasuflat usurati atunci cand au aflat ca, in baza Acordului anglo-polonez semnat in august 1939, acestia nu sunt deloc obligati sa intervina impotriva rusilor. Churchill chiar le-a urat bun-venit rusilor intr-un memorandum. El stia ca rusii vor incerca sa construiasca un bloc, in Balcani, pentru a-si proteja propriile interese din zona, dar si pentru a avea un tampon in fata unei posibile amenintari din partea Germaniei.

Scarba lui Churchill pe care bolsevismul i-o provoca palea, insa, in fata urii fata de nazisti.
Pe 9 octombrie 1944, Roosevelt il delega pe ministrul de externe Averell Harriman sa-i asiste la Moscova pe Stalin si pe Churchill la impartirea lumii. Aceasta ar putea fi numita Noaptea Infamiei.
La Yalta, Churchill a vandut Europa de Est pe o bucatica de servetel. Simtind ca, daca ar iesi la iveala, imaginea sa ar fi fost complet deteriorata, Churchill l-a rugat pe Stalin sa arda hartia. “Poti sa o pastrezi tu”, i-a spus Stalin. In Noaptea Infamiei, Churchill ii spune lui Stalin: “Este mai bine sa exprimam aceste lucruri in termeni diplomatici si sa nu folosim fraza <<impartind in zone de influenta>>, intrucat americanii ar putea fi indignati.”

(sursa - Digi World + Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai să batem cu zapadă, zapada !