Acte necesare:
- Formularul de cerere completat – Mare grijă la completarea acestuia. HCPC îți oferă în formular și pașii de îndrumare. Se completează în totalitate cu majuscule (BLOCK CAPITALS) și cu un pix negru. Fă o copie pentru tine a formularului completat și a tuturor actelor care îl însoțesc. La Professional Reference persoanele care te recomandă pot completa în română (având în vedere că este destul de complicat pentru o persoană care nu cunoaște limba engleză să scrie ceea ce trebuie) și mai apoi mergi la traducător autorizat cu paginile pentru a le traduce și legaliza.
- Metoda de plată preferată – Este o pagină din formular unde alegi modalitatea de plată a celor 495 lire sterline. Plata trebuie să fie în lire sterline și retrasă dintr-o bancă cu sediul în UK. Iar pentru a avea un cont la o bancă din UK trebuie să ai o dovadă de adresă aici în UK. Adică ar trebui să vii imediat când vrei să aplici.
- Poză tip pașaport – Pe care o atașezi pe prima pagină a formularului de cerere în căsuța destinată acesteia.
- Un certificat de limba engleză sau o declarație prin care reiese că Engleza este limba oficială în țara natală sau o dovadă că reprezinți o excepție deoarece faci parte din Uniunea Europeană – Aici evident alegi dovada cu excepția fiindcă românii sunt cetățeni europeni (și au drepturi). O dovadă bună ar fi copia după pașaport.
- Character reference form – Acesta trebuie completat de către o persoană care lucrează, te cunoaște de minim 3 ani și nu este rudă cu tine. HCPC vrea să știe că ești o persoană cu un caracter bun.
- Copii legalizate după doua documente care să-ți ateste identitatea – Documente bune pentru asta ar fi pașaportul, buletinul, permisul de conducere, contractul de închiriere a locuinței din UK, etc. HCPC solicită un act cu poză și unul care să dovedească adresa ta actuală.
- O dovadă a schimbării numelui (dacă este cazul)
- Copie tradusă și legalizată a diplomei de licență (și/sau master) și o copie legalizată după suplimentul la diplomă (acesta nu trebuie tradus deoarece e bilingv) – Nu este necesară apostilarea. O traducere legalizată la un traducător autorizat este îndeajuns!
- Certificatul de membru din România – Adică avizul de liberă practică de la OAMR sau DSP, depinde de județ, în DOLJ OAMR este organizația care eliberează pentru fizioterapeuți. Vizat pe anul în care aplici. Și acesta trebuie tradus și legalizat.
- Programa analitică de la facultate – La UMF Craiova m-a costat 400 lei și durează o lună până se eliberează, am înțeles că în alte orașe este mai ieftin. Tradusă și legalizată.
- Background check consent form – Este o pagină din formular în care semnezi că ești de acord ca HCPC să se intereseze de trecutul carierei tale și de tine ca persoană.
http://www.hcpc-uk.org/assets/documents/10003B02HCPC-Application-pack-International.pdf
Actele despre care v-am vorbit mai sus se pot vedea și în Checklist-ul lor. Nu este necesar niciun certificat de conformitate, niciun cazier și niciun test de limbă atâta timp cât ești cetățean european. Faptul că în România în anumite județe chiar dacă ai terminat la UMF organizația respectivă îți eliberează dreptul de liberă practică cu denumirea de Asistent de Balneo-fiziokinetoterapie în UK acest lucru nu te încurcă la înregistrarea cu titlul de Physiotherapist. Ai absolvit Kinetoterapie la EFS sau BFKT la UMF, tot Physiotherapist ești în UK.
- Cei de la HCPC specifica pe website-ul lor ca se cere testul IELTS daca nu ai EEA Mutual rights. Iar Romania se afla printre tarile EEA deci nu iti solicita niciun test de limba decat dovada ca esti scutit de asta: gen copia buletinului/pasaportului.
- Physiotherapist’s Pocketbook de pe Amazon UK: Este cartea “de buzunar” perfecta pr Physiotherapists
- Nursing Assistant/Care Assistant/Medical Assistant/Physiotherapy Assistant sunt job-uri in UK care nu necesita inregistrare. Lucrezi supravegheata si indrumata de o persoana inregistrata medical (RGN/Physiotherapist,etc). Sunt o gramada de job-uri de genul pe reed.co.uk si pe jobs.nhs.uk. Poti arunca o privire pe site-urile astea si gasesti duties-responsabilities si person specification.
- Înregistrarea se obtine de catre cei care studiaza in UK imediat cum termina facultatea.
- Daca nu ai CERTIFICATUL DE MEMBRU din Romania nu este problema. Daca ai putea face rost de el ar fi mai ok fiindca ar insemna ca mai esti inscrisa undeva.
- Character Reference Form - Persoana care iti completeaza Character Reference Form trebuie sa fie o persoana care nu ti-e ruda, te cunoaste de minim 3 ani, lucreaza si are un statut cunoscut in societate gen medic, preot, manager, contabil.
- În UK acest drept de liberă practică se eliberează tuturor absolvenților imediat cum au terminat facultatea, deci este suficienta experianta dobandita in timpul facultății.
- Nu ramaneti cu banii dati și să va refuze dosarul. Banii sunt retrasi din cont după ce aceștia au primit dosarul și au toate actele necesare.
- Dacă nu sunt mulțumiți pot cere un test de competență sau dovada de perioadă de practică în UK sau cer alte acte pe care nu le-ai pus la dispoziție. Dar nicidecum nu rămâneti cu banii dați.
- informatii preluate de la Andra Chiutu
- Adresa Blogului:
- http://www.andera.co.uk/acte-si-pasi-necesari-pentru-a-te-inregistra-ca-fizioterapeut-in-regatul-unit/