duminică, 2 decembrie 2012

ILUZIE - HALUCINATIE. FLEXIBILITATE - INDOIALA

EINSTEIN:
"REALITY is merely an illusion - a very persistent one"

Diferenţa dintre iluzie şi halucinaţie constă în diferenţa dintre nivelul la care se produce fenomenul înşelării simţurilor. Dacă este ceva extern(vezi o imagine, imaginea există în locul văzut dar nu şi obiectul ) atunci vorbim de iluzie. Dacă imaginea nu există ci este proiectată doar de creierul nostru atunci vorbim de halucinaţie

. Imaginile le captăm cu ochii dar capăta un sens deabia în creier. Transmiterea se face prin nervul optic şi constă într-un impuls electric de intensitate mică. Dacă prin acel nerv se transmite acel impuls electric creierul va vedea acea imagine chiar dacă în realitate nu exista nimic şi impulsul a fost provocat artificial. 

DESCARTES:
'Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum. Sum ergo Deus est.'
(Ma indoiesc deci gandesc. Gandesc deci exist. Exist deci exista Dumnezeu)

Descartes a lamurit problema existentei constiintei, de fapt a existentei sub tutela constiintei. Cata vreme te intrebi daca existi, existi. Existi si ai o constiinta ! Insa putem oare afirma ca existenta in sine este o consecinta a puterii de a gandi?

Elementele care compun sau conduc la aparitia constiintei - „acele stari subiective ale atentiei care debuteaza in momentul trezirii, dimineata, pentru a se prelungi pana in perioada de veghe de dinaintea somnului, noaptea, adesea si in timpul unui somn fara vise sau chiar al unei stari de coma, ajungand, astfel, inconstiente.“

Mladierea - flexibilitate, nu doar indoiala.

„Constiinta are si un sertar secret. Stapâneste-ti curiozitatecare te împinge sa scotocesti în el. Te vei îngrozi gasind acolo toate cuvintele pe care nu le-ai rostit, toate surâsurile pe care le-ai ascuns, toate lacrimile pe care nu le-ai plâns. Sunt toate acolo înghetate...ca într-un frigider” (Sergiu Dan)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai să batem cu zapadă, zapada !